Landelijk protocol LRH bij de brandweer
Samenwerken is levens redden
Brandweer en ambulancezorg streven in het belang van het slachtoffer beiden een wijze van handelen na die op elkaar aansluit. Met het oog op deze synergie in het handelen is gezamenlijk het 'Landelijk protocol levensreddend handelen door de brandweer' ontwikkeld.
Beginnen met levensreddend handelen
De brandweer kan, wanneer het slachtoffer (nog) niet bereikbaar is en/of de brandweer eerder op de incidentplaats arriveert, alvast een begin maken met het verlenen van hulp aan het slachtoffer. Deze hulp door de brandwacht is met name gericht op het bewaken en veiligstellen van de vitale functies (ABC: ademweg, ademhaling, circulatie).
EHBO Ondersteuning bieden
Bij aankomst van de ambulance zetten de ambulancehulpverleners vervolgens de (medische) behandeling in. Ook hierbij kunt u dan, als de ambulancehulpverlener hierom verzoekt, meer dan nu het geval is ondersteuning bieden. Het spreekt voor zich dat wanneer de werkwijzen en het begrippenkader van beide hulpdiensten op elkaar aansluiten, dit het slachtoffer ten goede komt!
Opleiding LPLHB incompany
De opleiding LPLHB wordt alleen incompany bij een brandweerkorps gegeven. We streven ernaar om in kleine groepen (max 12 personen) te trainen. Ambutrainingen kent 3 verschillende trainingen die los van elkaar gevolgd kunnen worden.
LRH1 Reanimeren
Bij LRH1 staat het reanimeren als thema op het programma. We behandelen de BLS met gebruik van een AED, maskerbeademing, verdrinking / waterongevallen en onderkoeling (zowel bij volwassenen, kinderen en baby’s).
LRH2 First respond
Bij LRH2 trainen we verschillende casussen waarbij de brandweer altijd als eerste arriveert bij een incident. Men moet dan handelen tot de ambulancedienst de hulpverlening overneemt.
Mogelijke onderwerpen zijn: brandwonden, verplaatsen van collega met perslucht op, anatomie, afnemen van een helm. Maar ook het assisteren bij de logroll, het fixeren van een slachtoffer op een wervelplank en de stabiel zijligging komen in deze training aan bod.
LRH3 ABCDE-protocol
Bij LRH3 gaan we dieper in op de systematiek van het ABCDE-protocol. Alle problemen en letsels die een brandweerman tegen kan komen tijdens een brandweerinzet worden behandeld. Een lotusslachtoffer speelt tijdens deze training een grote rol.
Tevens oefenen we in kleine groepen hoe men zuurstof moet toedienen, wat men moet doen bij een zuigende borstwond of een verslikking
De cursusduur bedraag per module 2 á 3 uur